Nyaralás a kutyával - mire kell figyelni?

Nyaralás a kutyával? A legtöbb ember számára néhány éve még teljesen elképzelhetetlen volt: könnyes búcsút vettünk négylábú barátunktól, a lelkére kötöttük, hogy viselkedjen jól, megígértük neki, hogy egy hét múlva visszajövünk hozzá, és megkértük a szomszédot, hogy naponta kétszer nézzen rá, és viselje gondját. Manapság már egyre egyértelműbb, hogy a kutyának is jönnie kell velünk. Ezt a tendenciát felismerve a vendéglátóhelyek, szállásadók és egyéb szórakoztató létesítmények fokozatosan nyitják meg kapuikat a bundás családtagok előtt is, így a kutyás nyaralás nem is olyan kivitelezhetetlen.

Belföld vagy külföld?

Amennyiben belföldi nyaralás mellett döntünk, nagy valószínűséggel autóval fogunk utazni. Ez a szituáció annyiban kézenfekvőbb, hogy kedvencünk valószínűleg utazott már autóval élete során, nagy meglepetések tehát nem érhetnek minket. Ha kutyusunk nyugodt marad a mozgó járműben, esetleg nóziját kidugva az ablakon ismerkedik a váltakozó környezettel, szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Viszont, ha ilyenkor izgágán viselkedik, és nehéz rávenni arra, hogy egyhelyben maradjon, nem csak a saját biztonságát veszélyezteti, de a sofőrt is megzavarhatja. Ha kutyánk inkább ebbe a kategóriába tartozik, előzetesen szerezzünk be számára valamilyen gyógynövény alapú nyugtató készítményt – mint amilyen a Beaphar nyugtató hatású tabletta.

Kutyánkat – ugyanúgy, mint bármelyik családtagot – kötelező valamilyen módon rögzíteni az autóban. Ma már erre a célra kifejlesztett hámok és szíjak széles választéka kapható, így biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, de számításba vehetjük a különböző méretű autós boxokat is, melyek a legnagyobb kényelmet és biztonságot biztosítják kedvencünknek. Hosszabb út esetén ne felejtsünk el valamilyen nassolnivalót, jutalomfalatot, valamint bőséges ivóvizet csomagolni kutyánk részére! Közben pedig figyeljünk oda az árulkodó jelekre, és bizonyos időközönként álljunk meg egy „technikai szünetre”!

Kutyánk külföldre való szállítása már egy összetettebb kérdés. Ha a célország viszonylag közel van, és megengedhetjük magunknak, hogy autóval utazzunk, a szabályok nem sokat változnak. A repülős utazás az, ami igazán sok tervezést és odafigyelést igényel. Fontos szem előtt tartani, hogy a fapados légitársaságok többsége nem vállalja az állatok szállítását, ezért valószínűleg csak a hagyományos járatok jöhetnek szóba (a segítőkutyák kivételt élveznek a megkötés alól). Ezeknél is érdemes azonban a jegyvásárlás előtt az ügyfélszolgálattal tisztázni a feltételeket és azt, hogy kedvencünk velünk utazhat-e majd az utastérben, vagy csak a poggyásztérben kap-e majd helyet. Az előbbire általában csak a kistestű kedvencek jogosultak, és ők is kizárólag egy kézipoggyász paramétereivel. Az egyes légitársaságok limitálják az egyszerre a fedélezten tartózkodó és az egy személy által szállított állat számát is.

Általános érvényű szabály, hogy a kutya az Európai Unió területére kizárólag állatorvos által kiállított érvényes útlevéllel, regisztrált mikrochippel és hatályos veszettség elleni oltással utazhat. A további szabályozásokról, korlátozásokról, EU-n kívüli követelményekről és az esetleges karanténról mindenképpen tájékozódjunk a választott célországra vonatkozóan!

                         

Kutyabarát szállodák, éttermek, strandok

A kutyabarát szálláshelyek száma Magyarországon folyamatosan nő: a magunkat kutyabarátnak nyilvánító létesítmények száma az utóbbi néhány évben megsokszorozódott. Az a tény azonban, hogy a kiválasztott létesítmény kutyabarát, nem jelenti azt, hogy a kutyának bármit szabad. Sose hagyjuk a kutyát egyedül a szobában, és ne engedjük neki, hogy felmásszon a bútorra; inkább vigyük magunkkal a saját fekhelyét! Ügyeljünk rá, hogy a kutya evés közben ne tudja összekenni a padlót vagy a szőnyeget! Ne várjuk meg, amíg kedvencünk a szobában kényszerül elvégezni a dolgát! Ilyen célból mindig kísérjük ki a szabadba, és takarítsunk fel utána!

Étteremben soha ne engedjük szabadon a kutyát, és ne engedjük, hogy odamenjen más vendégekhez! Az állat hangoskodása, futkosása zavarhatja a többi vendéget – és ezért nem is hibáztathatjuk őket. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kedvencünk nyugton tud maradni, tanácsosabb elkerülni az éttermeket. Érdemes valamennyi jutalomfalatot mindig magunknál tartani. Ez hasznos lehet, ha el kell terelni a kutya figyelmét valamiről, de akkor is, ha okosan viselkedett, és ezért jutalmat érdemel.

Strandolás is szerepel a programok között? Első lépésként bizonyosodjuk meg róla, hogy négylábú barátunk is szívesen látott vendég a kinézett területen. Szerencsére számos strand kutyabarát – erről akár az interneten is tájékozódhatunk, de választhatunk olyan elhagyatott és biztonságos partszakaszt is, amely nem áll magántulajdonban, és semmi nem tiltja a fürdőzést. Amennyiben egész napos programot tervezünk, gondoskodjunk kutyánk folyadékpótlásáról, és biztosítsunk számára hűvös, árnyékos helyet, ahol lehűtheti magát. Homokos talaj esetén különösen figyeljünk oda a kutyatappancsokra, a homok ugyanis rendkívül forróra hevülhet a napon. Annak ellenére, hogy a célba vett partszakasz kutyabarát, mindig tartsuk szemmel kutyánkat, és lépjünk közbe, ha konfliktusba keveredik a társaival, hőguta jeleit mutatja, vagy a többi strandoló nyugalmát zavarja!

Akkor is be kell tartani néhány szabályt, ha inkább a természetjárást részesítjük előnyben az úszással szemben. Nincs is annál jobb, mint amikor kedvencünkkel az oldalunkon magányosan járjuk a helyeket-völgyeket, azonban a szabályok szerint lakott területen kívül kötelező a kutyát pórázon vezetni. Erre a célra beszerezhetünk akár egy hosszabb pórázt, vagy flexi pórázt is. Ajánlott kedvencünket valamilyen módon láthatóbbá tenni – akár világítós nyakörvvel, akár feltűnő színű öltözékkel -, ezáltal saját magunk és mások számára is észrevehetőbbé tehetjük őt. Amire ezeken felül mindig nagyon oda kell figyelni, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kullancsvédelem. A Beaphar deltametrin hatóanyagú Canishield® nyakörve, vagy a fipronil hatóanyagú FIPROtec® rácsepegtető oldat alkalmazásával megelőzhetjük az élősködők támadását.

Tehát akkor mi is kerüljön a kutyabőröndbe pontosan?

 

  • oltási könyv (mindig tartsuk magunknál)
  • külföldi út esetén érvényes útlevél
  • nyakörv, póráz
  • etető- és itatótál
  • táp, jutalomfalat és víz
  • pokróc vagy fekhely
  • kutyakefe
  • kutyatörölköző
  • egy-két játék
  • gyógyszerek (hasmenés elleni gyógyszer, mancskrém, kullancsriasztó, sebfertőtlenítő, nyugtató stb.)
  • kakigyűjtő zacskó
     

 

Vagy inkább jobb lenne neki otthon?

Tudnunk kell mérlegelni, hogy mivel teszünk jobbat a kutyánknak: ha magunkkal visszük őt, hogy végig mellettünk lehessen, vagy ha otthon hagyjuk őt a megszokott nyugalomban? Az idősebb vagy beteg kutyáknak egy ilyen utazás komoly megterhelést is jelenthet. A hosszú autóút, a nagy hőség, az új ingerek megterhelők lehetnek a számukra, és nagy valószínűség szerint csak fölösleges stressznek tesszük ki őket. Szintén érdemes elgondolkodni a kutya nélküli utazáson, ha szőrös barátunk gyakran agresszív, esetleg nehezen kezelhető, kevéssé szocializált. Ilyen esetben nem csupán a saját magunk, de a többi nyaraló pihenését is felhőtlenebbé tehetjük.

A négylábú gyermekünkkel való nyaralás, mint látjuk, nem lehetetlen, ám van néhány kérdés, amit mérlegelni kell indulás előtt. A kutya biztosan odáig lesz a boldogságtól, hogy mellettünk lehet, és biztosan nem fog panaszkodni egy rosszul megválasztott szálloda vagy az elképzeléseinkkel ellentétesen alakuló időjárás miatt, de az, hogy mi is felhőtlenül és stresszmentesen élvezhessük a nyaralást, gondos tervezés és utánajárás szükséges.