Hogyan mossuk meg a kutya fogát?

Azáltal, hogy már fiatal kortól megismertetjük kutyánkat vagy cicánkat a fogápolással, nem csak a kapcsolatunkat és a bizalmat erősíthetjük, de tisztában leszünk azzal is, hogy mi számít normálisnak és mi rendellenesnek azon a területen. Később ez a tevékenység megszokottá válik az állat életében, és egyszerűvé válik a fogmosás (a kutyák általában kedvelik a nekik készült fogkrém ízét, így azt jó eséllyel jutalomfalatnak gondolják). Amennyiben kedvencedet csak egy későbbi életszakaszában szoktatnád hozzá a fogmosáshoz, az sem baj – a lényeg a türelem.

 

Fogmosás lépésről lépésre

 

  1. Első lépésként finoman told fel kutyád vagy macskád száját, hogy láthatóvá váljanak a fogai. Ne fukarkodj közben a dicséretekkel!
     
  2. Amikor az állat már hozzászokott, hogy kívülről fogdosod a száját, futtasd végig az ujjadat a fogain is.



















     
  3. Ha ez a lépés is már zökkenőmentesen megy, hasonlóan mutasd be neki a fogkefét és a fogkrémet is. Nyomj egy kevés fogkrémet az ujjadra, és hagyd, hogy kedvenced lenyalogassa azt. (A Beaphar Fogkrém máj ízesítésű, ezért ízletes a kutyák és macskák számára.)
     
  4. Miután a fogkrémmel is szorosabb barátságba került, hagyd neki, hogy a fogkeféről is lenyalogassa azt.
     
  5. Amikor a kutyának vagy macskának már ezzel sincs gondja, összekötheted az eddig tanultakat. Finom mozdulatokkal, apránként kezdd el megtisztítani az állat összes fogát.

     
A legoptimálisabb a napi egyszeri fogmosás. Azonban mivel a semminél bármi jobb, már heti 2-3-szori tisztítással is jelentős javulást lehet elérni.


Mi van akkor, ha a kutyám nem szereti, ha a fogait mosom?

Néhány kutya és macska egyszerűen nem hagyja, hogy megmossák a fogait, főleg, ha csak idősebb korukban találkoznak először a fogkefével. Szerencsére léteznek olyan alternatív megoldások, amik kiválthatják a rendszeres fogmosást. A Beaphar fogtisztító gélt elég a fogak tövéhez nyomni, ahol a benne található enzimek segítségével lebontja a lepedéket.  Az olyan baktériumok eltávolításához, melyekkel a fogkefe se tud mit kezdeni, használhatunk kutyák számára kifejlesztett szájvizet, melyet az ivóvízhez kell adagolni. Ily módon a friss leheletről is gondoskodhatunk.

A fogászati problémák megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend biztosítása négylábú barátunk számára. Figyeljünk oda az eleség cukortartalmára, ugyanis a cukor tönkreteheti a kutya fogait, elhízáshoz és egyéb betegségekhez (pl. diabétesz) vezethet. A csokoládé pedig egyenesen méreg a kutya számára – helyette inkább adjunk neki kifejezetten kutyák számára kifejlesztett jutalomfalatokat.